Skip to main content

Το υλικό φροντιστών Baycrest Quick-Response δημιουργήθηκε για να βοηθήσει τους φροντιστές / παρόχους φροντίδας να ανταποκριθούν σε δύσκολες συμπεριφορές που εκδηλώνονται από άτομα που ζουν με άνοια. Το γραπτό υλικό που ακολουθεί είναι μια εξήγηση του εργαλείου και πώς πρόκειται να χρησιμοποιηθεί. Υπάρχουν επίσης 4 βίντεο. Υπάρχει ένα βίντεο που ονομάζεται "Εισαγωγή" και 3 σενάρια διαφορετικών περιπτώσεων με συμμετοχή ηθοποιών. Είναι καλύτερο να παρακολουθήσετε πρώτα το βίντεο "Εισαγωγή". Τα 3 σενάρια περιπτώσεων αφορούν έναν φροντιστή και ένα άτομο που ζει με άνοια. Σε κάθε περίπτωση, ο φροντιστής υγείας προσπαθεί να ανταποκριθεί σε μια δύσκολη κατάσταση χρησιμοποιώντας το υλικό φροντιστών Baycrest Quick-Response.

Εργαλείο Ταχείας Απόκρισης του Φροντιστή της Baycrest, Συνοπτικός οδηγός τσέπης ToolTM

Συνιστάται ανεπιφύλακτα να κάνετε λήψη της έκδοσης του συνοπτικού οδηγού τσέπης του εργαλείου Ταχείας Απόκρισης του Φροντιστή της Baycrest. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να ανατρέξετε σε αυτό γρήγορα και εύκολα όταν χρειαστεί να το χρησιμοποιήσετε. Μπορεί να εκτυπωθεί ή μπορείτε να το αποθηκεύσετε σε φορητή συσκευή, τάμπλετ ή υπολογιστή.
Δείτε τον συνοπτικό οδηγό τσέπης

 

Το Εργαλείο Ταχείας Απόκρισης του Φροντιστή της Baycrest

Το Εργαλείο Ταχείας Απόκρισης του Φροντιστή της Baycrest δημιουργήθηκε για να βοηθήσει τους φροντιστές/συντρόφους να ανταποκριθούν σε επικίνδυνες συμπεριφορές που εκδηλώνονται από άτομα που ζουν με άνοια.
Επισκεφθείτε τον ιστότοπο

 

Baycrest Quick-Response Caregiver Tool TM

Το υλικό χρησιμοποιεί το ακρωνύμιο CARER για να βοηθήσει τους φροντιστές να θυμηθούν τα 5 βήματα. Δείτε παρακάτω:
C - (Στάδιο 1)    Ηρεμήστε (αυτο-ομιλία)
A - (Στάδιο 2)   Δώστε προσοχή (Attend) στην αλληλεπίδραση χωρίς να αντιδράσετε άμεσα
R - (Στάδιο 3)   Σκεφτείτε (Reflect) τα δικά σας συναισθήματα
E - (Στάδιο 4)   Δείξτε ενσυναίσθηση (Empathize) στα συναισθήματα του άλλου ατόμου
R - (Στάδιο 5)   Rνταποκριθείτε (Respond)

Κάντε κλικ στο παρακάτω σημείο (+) για να δείτε περαιτέρω διευκρινίσεις για κάθε βήμα.
  • Στάδιο 1: Ηρεμήστε (αυτο-ομιλία)
    Είμαστε όλοι άνθρωποι και έχουμε συναισθήματα. Όλοι αντιδρούμε σε καταστάσεις και στα συναισθήματα των άλλων. Το πρώτο βήμα είναι να αφιερώσουμε λίγο χρόνο για να προσπαθήσουμε να ηρεμήσουμε, ώστε να αποφύγουμε να επιδεινώσουμε την κατάσταση. Φυσικά, αυτό μπορεί να είναι δύσκολο να γίνει. Ο φροντιστής μπορεί να απομακρυνθεί για λίγο, να πάρει βαθιές αναπνοές ή να χρησιμοποιήσει κάποια θετική αυτο-ομιλία για να ηρεμήσει και στη συνέχεια να κάνει τα επόμενα βήματα. Οι περισσότεροι από εμάς μπορούμε να καταλάβουμε πότε θυμώνουμε ή απογοητευόμαστε. Το μυστικό είναι να ηρεμήσετε αμέσως και μετά να απομακρυνθείτε.
  • Στάδιο 2: Δώστε προσοχή στην αλληλεπίδραση χωρίς να αντιδράσετε άμεσα
    Αυτό το στάδιο έχει ως στόχο να βοηθήσει τον φροντιστή να θυμηθεί ότι το άτομο που ζει με άνοια είναι αναστατωμένο. Είναι καλό να κάνετε πίσω και να ηρεμήσετε, και να κάνετε ένα διάλειμμα πριν αντιδράσετε στο άτομο που ζει με άνοια. Είναι η στιγμή που πρέπει να υπενθυμίσετε στον εαυτό σας ότι το άτομο που ζει με άνοια έχει μια ασθένεια – ο εγκέφαλός του δεν λειτουργεί σωστά και δεν είναι δικό του λάθος. Η συμπεριφορά του δεν είναι σκόπιμη. Το άτομο που ζει με άνοια μπορεί να δυσκολεύεται πολύ να περιγράψει τι χρειάζεται. Ο φροντιστής πρέπει να το θυμάται αυτό: αυτό το άτομο έχει μια εγκεφαλική ασθένεια και είναι στενοχωρημένο γιατί δεν μπορεί να εξηγήσει γιατί.

     
  • Στάδιο 3: Σκεφτείτε τα δικά σας συναισθήματα
    Τώρα που ο φροντιστής έχει ηρεμήσει και έχει κάνει ένα σύντομο διάλειμμα για να υπενθυμίσει στον εαυτό του ότι το άτομο έχει μια ασθένεια που επηρεάζει τον εγκέφαλό του, ήρθε η ώρα για λίγη αυτο-ομιλία. Αυτό λέγεται "σκέψη". Ο φροντιστής θα κάνει στον εαυτό του μερικές ερωτήσεις:

    1. Τι αισθάνομαι (π.χ., θυμωμένος/η, απογοητευμένος/η, ανήσυχος/η, λυπημένος/η)
    2. Γιατί νιώθω έτσι;
    Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα. Οι φροντιστές πρέπει να σκεφτούν τη δική τους συναισθηματική αντίδραση σε αυτό που συμβαίνει. Αυτό περιλαμβάνει τον προβληματισμό σχετικά με το πώς τα συναισθήματα και η απόκριση κάποιου μπορούν να επηρεάσουν το άτομο που ζει με άνοια. Προσπαθώντας να απαντήσει σε αυτές τις δύο ερωτήσεις, ο φροντιστής μπορεί να αρχίσει να σκέφτεται την κατάσταση και στη συνέχεια να αναζητήσει τρόπους πώς να απαντήσει καλύτερα στο άτομο που ζει με άνοια.
  • Στάδιο 4: Δείξτε ενσυναίσθηση στα συναισθήματα του άλλου ατόμου

    Η ενσυναίσθηση είναι όταν κάποιος προσπαθεί να καταλάβει πώς νιώθει ο άλλος. Τώρα ήρθε η ώρα να εξετάσουμε τι αισθάνεται το άτομο που ζει με άνοια. Λίγη ακόμα αυτο-ομιλία:

    1. Τι νιώθει το άλλο άτομο;
    2. Γιατί αισθάνεται έτσι το άλλο άτομο;
    ώρα που ο φροντιστής έχει ηρεμήσει (βήμα 1), θυμήθηκε ότι οι συμπεριφορές είναι ακούσια συμπτώματα μιας ασθένειας (βήμα 2) και έλαβε υπόψη τα δικά του/της συναισθήματα (βήμα 3) και τα συναισθήματα του ατόμου που ζει με άνοια (βήμα 4), ο φροντιστής μπορεί τώρα να προσπαθήσει να καταλάβει τι θέλει ή τι χρειάζεται το άτομο που ζει με άνοια και να ανταποκριθεί με ένα υποβοηθητικό, συμπονετικό τρόπο.

  • Στάδιο 5: Ανταποκριθείτε
    Οφροντιστής μπορεί τώρα να προσπαθήσει να καταλάβει τι θέλει ή τι χρειάζεται το άτομο που ζει με άνοια και να ανταποκριθεί με πιο υποστηρικτικό τρόπο και ενσυναίσθηση.

ΒΙΝΤΕΟ: Χωρίς χάπια, από την Baycrest

Ένα από τα βίντεο σεναρίου κάνει επίδειξη της χρήσης του Εργαλείου Ταχείας Απόκρισης του Φροντιστή της Baycrest, έχει μεταφραστεί από την Access Alliance Translation Services και τους κοινοτικούς εταίρους της WoodGreen, έχει τίτλο ‘Χωρίς Χάπια. Στο σενάριο συμμετέχει ένας φροντιστής υγείας και ένα άτομο πάσχει άνοια. Ο φροντιστής προσπαθεί να ανταποκριθεί σε μια δύσκολη κατάσταση χρησιμοποιώντας το Εργαλείο Ταχείας Απόκρισης του Φροντιστή της Baycrest.

English Videos

 
 
© 2019, Baycrest Centre for Geriatric Care.  All rights reserved.  A single copy of these materials may be reprinted/downloaded for non-commercial personal use only.